‘Man’ van Gormley heeft nieuwe put
Het kunstwerk van de Britse kunstenaar Anthony Gormley is dinsdag 24 mei in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf verplaatst naar de tuin van het Gemeentemuseum in Den Haag. Het beeld, origineel ‘Well’ genoemd, heet in de volksmond ‘man in de put’ en bevond zich eerder op de binnenplaats van kantoorgebouw de Resident in Den Haag dat in 2014 werd verbouwd.
Renovatie Resident
De put is onderdeel van de bestrating en na de renovatie van De Resident waarbij het huidige binnenplein – het Parnassusplein – werd overkapt tot atrium, paste het kunstwerk niet meer op zijn oorspronkelijke plek. In overleg met de kunstenaar werd gezocht naar een nieuwe bestemming. De nieuwe locatie is gevonden voor Brasserie Berlage in de tuin van het Gemeentemuseum. De tuin is vrij toegankelijk voor publiek. Het kunstwerk is aan het Gemeentemuseum overgedragen.
Put
Voor het kunstwerk is een ruim drie meter diepe put gemaakt, waarin een 700 kilo zwaar gietijzeren beeld is neergelaten. Het beeld staat permanent met zijn voeten in het grondwater en wordt verlicht met twee lampen die in de gemetselde binnenwand van de put zijn opgenomen.
Kunstpercentage regeling
Door de percentageregeling beeldende kunst is het Rijksvastgoedbedrijf de grootste opdrachtgever voor beeldende kunst in Nederland. De regeling houdt in dat het Rijksvastgoedbedrijf bij bouw, verbouw of aankoop van vastgoed een percentage van het budget besteedt aan kunst. Anthony Gormley maakte in dit kader in het jaar 2000 de ‘man in de put’ na de bouw van de Resident. Bij de verbouwing van de Resident in 2014 is door dezelfde percentageregeling onder het dak van het atrium een nieuw kunstwerk aangebracht van Tobias Rehberger. Sinds juli 2015 zijn de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gehuisvest in De Resident.