Den Helder krijgt nieuwe centrale ziekenboeg
In Den Helder is de eerste paal geslagen voor de nieuwe centrale ziekenboeg. De nieuwe ziekenboeg komt naast het huidige gebouw, dat al ruim 40 jaar dienstdoet als centrale ziekenboeg voor de Marine. Demissionair staatssecretaris Barbara Visser sloeg de eerste paal de grond in. Annet Bertram, directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf die er bij aanwezig was zei: ’Duurzame, energiezuinige en doelmatige gebouwen is de nieuwe standaard, zo is dit gezondheidscentrum nagenoeg energieneutraal.’
Visser sloeg de eerste paal in aanwezigheid van commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer, schout-bij-nacht Peter Knipping (pv) commandant Defensie Ondersteuningscommando, commandeur Remco Blom, commandant Defensie Gezondheidszorg Organisatie en directeur-generaal Annet Bertram van het Rijksvastgoedbedrijf.
Landelijk vastgoedprogramma
De nieuwe ziekenboeg is onderdeel van het landelijke vastgoedprogramma. Defensie Vastgoed Management en het Rijksvastgoedbedrijf werken gezamenlijk aan dit programma met de defensieonderdelen. Een van de onderdelen van het vastgoedprogramma is de vernieuwing van de gezondheidscentra, waaronder de nieuwe centrale ziekenboeg in Den Helder. Zodra deze volgend jaar is opgeleverd, maken het Eerstelijns Gezondheidszorgbedrijf, de Defensie Tandheelkundige Dienst en de Coördinatiecentrum Expertisecentrum Arbeidsomstandigheden Gezondheid, allen onderdeel van de Defensie Gezondheidszorg Organisatie, er gebruik van. Op de locaties Stroe en Ermelo zijn al eerder nieuwe gezondheidscentra opgeleverd.
Stap vooruit
Volgens Visser is het nieuwe gezondheidscentrum een enorme stap vooruit, voor zowel de patiëntenpopulatie als onze zorgverleners. ‘Wat onze mannen en vrouwen iedere dag weer presteren is en blijft bijzonder. Ze werken vaak onder stressvolle en moeilijke omstandigheden en zij verdienen daarbij de best mogelijke ondersteuning. Zeker ook in de vorm van optimale gezondheidszorg.’ Ook bij de zorgverleners stond ze even stil. ‘Zij voeren uiteraard op dit moment al de zorg met tomeloze inzet, waar en hoe dan ook. Maar het is wel heel fijn als dit straks facilitair gezien optimaal wordt ondersteund. Niet alleen in de Den Helder, maar voor alle zorgmedewerkers van Defensie wordt het de komende jaren beter.’
Duurzaam
Bertram ging in op de lange geschiedenis die het Rijksvastgoedbedrijf heeft met Defensie en op de bijzonderheden van het project. ‘Het gebouw is straks niet alleen mooi om te zien, maar het laat ook zien waar we met infra- en vastgoedprojecten in Nederland naar toe gaan. Duurzame, energiezuinige en doelmatige gebouwen is de nieuwe standaard, zo is dit gezondheidscentrum nagenoeg energieneutraal.’
Ontwerp centrale ziekenboeg
In het ontwerp staat de patiënt centraal. Een ‘healing environment’ voor de ruim 8.000 mensen die de ziekenboeg bezoeken. Alle eerstelijnszorg komt in Den Helder in één gebouw. De huisarts, de praktijkondersteuners, de fysio, de apotheek en de crashruimte komen op de begane grond. Naast een observatieruimte en ingrepenbehandelruimte is de front-office de eerste ontvangst voor het gehele gebouw. Op de eerste etage komt de tandarts, verdeeld over verschillende behandelruimten (waaronder ook bijzondere tandheelkunde). Op de tweede etage komen de bedrijfsarts, de keuringsarts en multifunctionele ruimte.
Het gebouw wordt ‘state of the art’, met de nieuwste middelen en technieken. In het ontwerp speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Hout is een beeldbepalend materiaal in het gezondheidscentrum. Het handhaven van bestaande bomen heeft een rol gespeeld bij de inpassing van het gebouw in de omgeving.
Een rood kruis op een witte ondergrond is opgenomen in het beeld van het exterieur en geeft duidelijk aan waar het gebouw voor staat. Herkenning en een omgeving welke zich richt op het welzijn van de patiënt en reduceren van stress zijn sleutelwoorden bij de totstandkoming van het ontwerp. De verwachting is dat de medisch specialisten in het derde kwartaal van 2022 hun intrek in het nieuwe gebouw kunnen nemen.