Kei 11: Vastgoed én omgeving
Het Rijksvastgoedbedrijf zet zijn gebouwen en gronden slim in om Nederland een beetje mooier te maken. Hoe? Door verder te denken dan het belang van die ene klant, dat ene ministerie of dat ene kantoor, door ook te kijken naar de kansen voor de omgeving én door intensiever samen te werken met gemeenten, provincies en andere uitvoeringsorganisaties zoals Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Lees alle mooie verhalen in deze Kei en bekijk wat maatschappelijk bewust opereren kan opleveren.
Wie zijn onze buren? Welke opgaven liggen er?
Het Rijksvastgoedbedrijf zet in op gebiedsgericht werken. Programmamanager Elvera van de Panne: ‘Ga eens met je rug naar een gebouw staan en kijk om je heen. Wat is hier nodig, met wie kun je hier samenwerken, wie kan er nog meer aanhaken, hoe kun je deze omgeving aantrekkelijker maken?’
In het voetspoor: Werken aan een stad in beweging
Een rijksgebouw is veel meer dan stenen. Het is een kans om iets bij te dragen aan de omgeving. Een kans om de stad beter te maken. Stedenbouwkundige en strategisch adviseur Riëtte Bosch laat in Utrecht zien wat dat betekent.
Extra: Klimaatneutrale woningen op Oostenburg
Op de plek waar ooit VOC-schepen werden gebouwd en zware industrie was gevestigd, verrijst nu duurzame hoogbouw. Gilbert ten Brink is betrokken bij de snelle herontwikkeling van het Amsterdamse eiland Oostenburg…
Andere bril: Samenwerken aan een groenere omgeving
Staatsbosbeheer en het Rijksvastgoedbedrijf gaan intensiever samenwerken om de grote opgaven in Nederland dichterbij te brengen. Programmamanager bij Staatsbosbeheer, Harry Boeschoten: ‘Hoe kunnen wij onze grond inzetten voor energietransitie, duurzame landbouw, woningbouw?’
Parel: Op de bres voor de natuur
De zandhagedis, de kleine wrattenbijter, valkruid, de blauwe zeedistel. Het zijn maar een paar voorbeelden van de bijzondere dieren en planten die juist op de oefenterreinen, schietbanen, munitieterreinen en kazernes van Defensie goed gedijen...
Omgeving: Arbeidsmigranten beter huisvesten
De huisvesting van de naar schatting 500.000 arbeidsmigranten uit Oost- en Zuid-Europa in Nederland is een groot probleem volgens het rapport ‘Geen tweederangsburgers’. Adviseur Stijn Kuipers onderzoekt hoe het RVB de woonsituatie van arbeidsmigranten zo snel mogelijk kan verbeteren.
Column: De wereld van morgen
Wie toekomst zegt, zegt jonge mensen. Zíj zijn degenen die in de wereld van morgen gaan leven, die wij nu aan het vormgeven zijn. Dagvoorzitter Ronnie Overgoor geeft in zijn column drie adviezen…
Lees: De wereld van morgen
Toen en nu: De cirkel is rond in Veenhuizen
Het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen, dat nationale bekendheid verwierf door het boek ‘Het pauperparadijs’, is in bezit gekomen van consortium De Nieuwe Rentmeester. De cirkel is rond: de toekomstplannen liggen in lijn met het experimentele en sociale karakter van de koloniën van weleer…
Zapp: In het kort
Klik op het icoontje en zapp langs korte berichten over: de City Deal voor schoon en duurzaam bouwen; opleiden voor vakwerk op de bouwplaats; wij planten uw panden; zorggebouwen in Groningen renoveren; functiemix in lege kantoren in Lelystad; een giga drijvend zonnepark in Zeeland; een oefenhuis om op te blazen.
Lees: In het kort