Pijler Oosterscheldekering te huur
In de havenkom bij Deltapark Neeltje Jans staat een eenzame betonnen pijler. Ooit bedoeld als reservepijler voor de Oosterscheldekering. Nu te huur als klimwand.
Het oorspronkelijke plan was om de Oosterschelde met een dam af te sluiten van de zee. Maar na protesten van natuurbeschermers en vissers ging dat niet door. In plaats daarvan kwam er een afsluitbare stormvloedkering waardoor zeewater toch nog de Oosterschelde in en uit kan stromen.
Anderhalf jaar bouwtijd
Voor de bouw van wat de Oosterscheldekering zou worden, zijn er 66 reusachtige betonnen pijlers gemaakt. Maar na een wijziging van het plan waren er maar 65 nodig. Nummer 66 werd aangewezen als reserve-exemplaar. ‘Het duurde anderhalf jaar om een pijler te maken. Daarom hebben ze een reserve-exemplaar gemaakt. Ze zouden anders anderhalf jaar vertraging oplopen als een pijler stuk zou gaan tijdens het transport of de plaatsing’, zegt Landy Rosalia van het Rijksvastgoedbedrijf. ‘De pijlers zijn gebouwd in een droogdok en toen de kering voltooid was, bleek de reservepijler niet nodig. Het dok liep weer vol en de pijler bleef achter.’
Zeeuwse ondernemer
Dat leek het einde van het verhaal van de pijler - bouwjaar 1980 - die dertig meter boven het water uitsteekt. Maar een Zeeuwse ondernemer zag ruim twintig jaar geleden kansen en kreeg toestemming om de pijler te huren als klimmuur. ‘Het is een bijzondere locatie’, zegt Rosalia. ‘De klimwand is blootgesteld aan de elementen en is alleen per boot bereikbaar. Dat heb je nergens anders.’ Je kunt aan de buitenkant naar boven klimmen en abseilend weer naar beneden. En ervaren klimmers kunnen aan de binnenkant afdalen in de schacht tot 15 meter onder de waterspiegel om vervolgens naar boven te klimmen. Deze route is een geliefd oefenparcours voor agenten en militairen.
2.500 euro
De ondernemer die de pijler uitbaatte is er mee gestopt. De pijler is daarom nu te huur en staat op biedboek.nl. Bieden kan vanaf 2.500 euro per jaar voor de pijler en een stukje grond op Neeltje Jans waar een bedrijfsruimte staat voor de opslag van klimbenodigdheden en ontvangst van bezoekers. De huurder kan die voorzieningen overnemen. Maar zelf iets bouwen kan ook. De huurder is zelf verantwoordelijk voor beheer en onderhoud.
Meer informatie: biedboek.nl