Stokoude lift Jachthuis Sint Hubertus laat techneutenhart harder kloppen
De lift in Jachthuis Sint Hubertus is zo oud dat een smid er onderdelen voor maakte. Indertijd ontworpen voor 300 kilo "of 4 personen met inbegrip van den bestuurder". ‘We zijn wat zwaarder geworden de afgelopen eeuw.’
Voor de bezoekers van Jachthuis Sint Hubertus is het alleen mogelijk om de lift uit 1917 kort te betreden. Rijden met de lift is helaas niet mogelijk. Toch een ritje met de lift ervaren? Bekijk dan de video.
STILTE
(Beeldtitel: Jachthuis Sint Hubertus. Lift uit 1917. Marco van de Wetering, technisch adviseur transportinstallaties, steekt onder het woordje 'lift' een sleutel in een slot. Daarna schuift hij een dubbele deur open, stapt de lift in en doet de deur weer dicht.)
VREDIGE MUZIEK
(Marco drukt op de bovenste van vijf knopjes, waarna een wiel in beweging komt met daaraan een stalen kabel. Onder het woordje 'lift', boven het slot, brandt een lampje met 'in beweging'.)
DE VREDIGE MUZIEK STOPT
(Op een bordje binnen in de lift staat: 'personen - lift. Toe te laten belasting 300 kg of 4 personen met inbegrip van den bestuurder. De deuren steeds goed te sluiten.')
(Een veer springt naar achteren en naar voren. In de machinekamer draait een buis rond, die een ketting in beweging houdt. Een wiel doet hetzelfde met de stalen kabel. Een mechanische rem laat de lift stoppen op de gewenste verdieping.)
DE VREDIGE MUZIEK SPEELT VERDER TOT HET EIND VAN DE VIDEO
(Marco opent de dubbele deur, gevolgd door een enkele deur. Daarna stapt hij de lift uit en doet de enkele deur weer dicht. Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksvastgoedbedrijf. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Beeldtekst: Jachthuis Sint Hubertus. Lift uit 1917.)
Wie het klassieke Jachthuis Sint Hubertus, verborgen in de bossen van Hoenderloo, aanschouwt zal niet gelijk denken dat het meer dan honderd jaar oude monument een lift heeft. Binnen blijkt dat maar liefst vijf verdiepingen van het jachtslot per lift bereikbaar zijn. De lift is een oudje: in 1917 is de constructie van de complete installatie voltooid. Liften waren überhaupt zeldzaam. En geheel nieuw voor die tijd was de kooiafsluiting. Het jachthuis, ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage, is een monument. En dat geldt ook voor de lift. Marco van de Wetering, technisch adviseur transportinstallaties, ziet er op toe dat de stokoude lift in topconditie blijft: ‘Het is een unieke lift die voor mij erg bijzonder is.’
Van de Wetering heeft ongeveer 2400 transportinstallaties onder zijn hoede. De objecten variëren van roltrappen en liften tot gevelinstallaties en hijswerktuigen. Alle objecten hebben inspecties of oplevering van werkzaamheden nodig. Van de Wetering reist hiervoor door het hele land. ‘De liften in het kantoor van Rijkswaterstaat in Delft vind ik heel bijzonder, net als de lift in huis Doorn op de Utrechtse Heuvelrug.’ Maar de lift van Sint Hubertus op De Hoge Veluwe steekt er volgens Van de Wetering met kop en schouders bovenuit. ‘Echt een pareltje. Als ik Sint Hubertus bezoek, gaat mijn techneutenhart toch even wat harder kloppen.’
Volg via de foto's Marco van de Wetering terwijl hij de klassieke lift van Jachthuis Sint Hubertus bezoekt.
Klik op de pijlen >> in de foto’s of op de bullets eronder en mis geen moment.
(Voor deze reportage zijn alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen.)