Hoe renoveer je een TL-lichtkunstwerk op een duurzame manier? Met veel pionieren en weer opnieuw proberen. ‘Duurzaamheid zit ‘m hier niet in het vermogen, maar in de levensduur.’
Kunst is mooi om naar te kijken. Een kunstwerk inspireert, kalmeert of zet je aan het denken. Maar een kunstwerk heeft ook last van de tand des tijds, waardoor het niet meer in volle glorie te bewonderen is. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) beheert als grootste opdrachtgever in Nederland van beeldende kunst meer dan 5000 kunstwerken. Die laten we regelmatig controleren en waar nodig restaureren.
47.11
Dat geldt ook voor het kunstwerk van Peter Struycken in het douanekantoor te Venlo. Sinds 2003 hangt hier zijn werk van 48 gekleurde TL-buizen in combinatie met een ‘mozaïek’ van gekleurde plafondplaten en uit kleurvlakken bestaande muurschilderingen. Bij controle bleek het kunstwerk in slechte staat. Niet alle TL-buizen werkten nog en sommigen hingen niet meer in de juiste hoek waardoor het effect van het werk verloren was gegaan: De TL-buizen hangen schuin, allemaal in een exacte hoek van 47.11 graden. Hierdoor lijkt het alsof het gekleurde lichtstralen regent. ‘Die 47.11 graden is een grapje van de kunstenaar: dit verwijst naar de eau de cologne van vroeger’, verklapt Gerard van der Stelt. Hij is de eigenaar van ambachtelijk lichtontwerpbedrijf QC lightfactory.
Het RVB koos voor vervanging van het kunstwerk, maar dan wel op een duurzame manier: met led. Het resultaat is deze zomer geïnstalleerd in Venlo.
Er zijn maar weinig partijen in Nederland die dit vanaf de tekentafel kunnen ontwikkelen. QC lightfactory kreeg de opdracht, in samenwerking met de kunstenaar en het RVB. ‘We hadden jullie opdracht al aangenomen en liepen vervolgens tegen zoveel problemen aan dat de ontwikkeling meer dan een jaar heeft geduurd. Maar dat is het leuke van dit ambachtelijke werk: je bedenkt iets en ontwikkelt dat. Soms werkt het wel en soms niet. Dan moet je weer terug naar de tekentafel. Dat kost veel tijd’, vertelt Van der Stelt. De RVB-redactie is op bezoek bij de werkplaats van QC lightfactory. Van der Stelt laat daar aan de hand van verschillende prototypes het proces zien dat uiteindelijk een led-versie van het lichtkunstwerk heeft opgeleverd. En hele mooie foto’s.