‘Voor de uitbreiding van de vloot bouwen we 750 meter kade bij'
Hoe bereid je een marinehaven voor op grotere schepen en de stijgende zeespiegel? Technici van het Rijksvastgoedbedrijf nemen je mee naar de marinehaven in Den Helder in de serie ‘De techniek achter het Rijksvastgoed’. Ze vertellen hoe ze de haven toekomstbestendig gaan maken.
In de vierde aflevering neemt presentator Maurice Lede de kijker mee naar de marinehaven in Den Helder. Deze marinebasis is dé thuishaven voor alle schepen van de marine en hun ondersteuning. Om klaar te zijn voor de toekomst moderniseren het RVB en Defensie samen deze basis. De technische experts van het RVB vertellen in de video’s wat daar allemaal bij komt kijken.
‘Voor de uitbreiding van de vloot gaan we 750 meter extra kade bijbouwen, met allerlei voorzieningen. Bijvoorbeeld voor het beladen van het schip met brandstof en voorraden. Dat moet allemaal veilig kunnen’, vertelt adviseur waterbouw Pim. Adviseur werktuigbouw Haiko neemt je mee naar de opleidingsgebouwen met zeer geavanceerde simulatoren. Hij laat zien wat dit eist van de technische installaties. Omgevingsmanager Mieke houdt alle partijen aan boord: ‘Tijdens het project moet de marine haar werkzaamheden door laten gaan. We zijn nu al in gesprek met alle partijen om te kijken hoe we dat kunnen aanpakken met elkaar. ‘
De marinebasis in Den Helder is dé thuishaven voor alle schepen en hun ondersteuning. Om klaar te zijn voor de toekomst wordt deze basis nu flink gemoderniseerd door het Rijksvastgoedbedrijf. Voor de uitbreiding van de vloot gaan we 750 meter kade bijbouwen. Dit is levensecht. Dit is echt. Veel van de gebouwen stammen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw en die zijn inmiddels aan vernieuwing toe. Als basis is de lage GWP-waarde. Je moet je voorstellen zo'n koelmachine weegt ongeveer 2500 kilo. Maar dit, in dit gebied is wel echt heel gaaf.
Overige video’s
Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) zoekt voortdurend technische collega’s. Met de serie ‘De techniek achter het Rijksvastgoed’ geeft het RVB een echt kijkje in de keuken van de technische experts. Interessant? Bekijk dan ook de andere drie afleveringen in de serie of luister de podcasts. In deel 1 staan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda en de technische collega’s die daaraan hebben gewerkt centraal. In deel 2 laten ze zien hoe het RVB een monumentale gevangenis klaarmaakt voor toekomstige eisen voor duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid. In deel 3 kom je te weten hoe technische collega’s een kantoorgebouw renoveren met bijna alleen maar bestaande materialen.