Brandtesten op groendaken
Bij het verduurzamen wil het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) twee dingen met daken: er moeten zonnepanelen op en planten. Gaan die twee altijd goed samen? Vergroten bijvoorbeeld uitgedroogde sedum en kruidenplanten het brandgevaar? Het RVB deed brandtesten.
Het klimaat verandert en het vastgoed verandert mee. Waar mogelijk legt het RVB kruidenrijke groendaken aan. Zo’n dak kan water bufferen bij heftige plensbuien. En de planten geven verkoeling bij grote hitte. Tegelijkertijd legt het RVB ook veel zonnepanelen op de daken. Het RVB heeft getest of brand in zonnepanelen - bijvoorbeeld door kortsluiting in een connector, omvormer of de aansluitdoos – via groene dakbedekking kan doorslaan naar de onderliggende dakconstructie.
Kurkdroog
‘Uiteraard testten we het rampscenario’, zegt projectleider Marlotte van den Tol van het RVB. ‘We creëerden de voor brandveiligheid ongunstigste uitgangssituatie, met een maximaal door ons op ontvlambaarheid geprepareerde kurkdroge vegetatie (planten). De zonnepanelen brachten we evenwijdig aan met de planten. Daardoor kon maximale trek ontstaan tussen de lagen. Beplanting is niet levensvatbaar als die zo wordt aangebracht, dus dat gebeurt nergens in de praktijk. Maar met deze opstelling bleek tijdens de test dat we de grootste trek kregen, dus deze pasten we toe.’
Toepassen
Uit de brandtesten blijkt dat groene dakbedekking eigenlijk geen probleem vormt. Het gevaar schuilt in de kunststof bakjes waar de planten in groeien. De kunststof bakjes zijn gangbaar op groendaken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat zulke bakjes licht ontvlambaar zijn bij een brand in het zonnepaneel. Wanneer het kunststof vlam vat, slaat de vlam in de constructie.
Maar als planten op een doorlopende mat groeien, is er geen gevaar voor de onderliggende dakconstructie. Het kurkdroge groen brandt alleen aan de oppervlakte. De stengels branden wel. Maar de voor de test uitgedroogde substraatlaag (de mat) waar de planten in wortelen, vatten geen vlam. Dus daar stopt het. De temperatuur onder de mat wordt niet hoger dan 50oC.
Deze brandtest voor groendaken is gerealiseerd met ondersteuning en inzet van middelen vanuit het Programma Groene Innovaties van het RVB dat op basis van deze testen de Routekaart verduurzamen gaat updaten en aanvullen. ‘Maar je kunt de bevindingen nu al toepassen’, zegt projectleider Van den Tol. ‘Zo houden we het veilig en maken we met elkaar Nederland weer een stukje groener.’
Meer informatie
Het testrapport is op te vragen via postbus.rvb.pgi@rijksoverheid.nl