Romeinse archeologische opgravingen
Voiceover:
Archeologen hebben op voormalig vliegkamp Valkenburg de restanten van een groot Romeins legerkamp opgegraven. Ze denken dat Romeinse soldaten hier ongeveer 2000 jaar geleden waren gelegerd. Maar wat is dan het werkelijke verhaal achter deze ontdekking? Wat deden al die soldaten hier? Waar kwamen ze vandaan? Waar wachtten ze op? En heeft het Romeinse legerkamp te maken Met de verovering van Engeland? bereidden keizer Caligula of zijn opvolger Claudius hier de aanval voor op het toenmalige Britannia en wachtten de troepen om ingescheept te worden?
Peter Jongste – Projectarcheoloog Rijksvastgoedbedrijf:
We staan hier op dit moment op het voormalig marinevliegkamp Valkenburg bij Katwijk. Er vindt in het kader van de woningbouw die hier plaatsvindt, voorafgaande archeologisch onderzoek plaats. Bij de opgravingen zijn aangetroffen de resten van een Romeinse kamp.
Lourens van der Feijst – Archeoloog ADC Archeoprojecten:
Wij zijn dat nu aan het opgraven en tot onze grote verrassing komen we sporen tegen die eigenlijk niet verwacht zijn. Dat zijn sporen die we in verband kunnen brengen met een groot militair kamp. Hier in de in de put kun je het zien. We hebben de funderingen gevonden van een grote hoge wal. En die wal, samen met een V-vormige greppel, vormden de verdediging van een groot kamp. Die wal die hebben we over meerdere plekken nu teruggevonden, en dat geeft aan dat we te maken hebt met een heel groot kamp. Zo groot dat er eigenlijk een legioen in past. Bijzondere aan deze plek is dat we in de wal ook fundamenten van een toren hebben gevonden. Hier zien we een paal, en daar is nog een paal te zien, dus in de wal om het kamp heen stonden dus ook torens. Dus we zien nu voor de tweede keer in Nederland een een heel groot legioenskamp. En ja, dat is natuurlijk fantastisch.
Erica van Hees – Archeobotanist Archol:
Ik heb hier een heel mooi stuk hout uit Valkenburg, Zuid-Holland. Dat hebben we onlangs opgegraven en het is deel van een Romeins castrum. En ik heb gekeken: welke soort is het? Dat heb ik met een microscoop gedaan, want het was met het blote oog bij deze paal niet te zien. En ik heb ook gekeken: hoe is die bewerkt? We kijken dan naar drie verschillende zijden van het hout, naar de celstructuren. We kijken naar de kopse kant, we kijken naar de binnenkant en we kijken naar een dwarscoupe, de tangentiale kant. Van dat kleine stukje hout wat onderdeel is van onze paal, maken we dan met een scheermesje hele dunne coupes. Door dan naar de combinatie te kijken van aanwezige cellen en de kenmerken daarvan, kunnen we soorten gaan uitsluiten. Hier hebben geconcludeerd dat de houtsoort Els is en Els groeit op vochtige gebieden. Nou hadden we al het vermoeden dat ook in de Romeinse tijd het in Valkenburg erg vochtig was, terwijl we een soort als eik vinden op hogere en drogere gebieden. En die vinden we hier dus niet, hoewel eik een duurzamere houtsoort zou zijn voor een fundering. Ze hebben dus eigenlijk heel opportunistisch dat gebruikt wat er lokaal voorhanden is. Je ziet dat hier een soort punt gemaakt is en dat die hier is afgevlakt met korte halen. En de braaksporen die zijn zelfs nog aanwezig. Dus mijn conclusie is dat dit met een ijzeren bijl gedaan is. Dat betekent dat we de steentijd en de bronstijd al kunnen uitsluiten.
Voiceover:
Het liefst zouden we antwoorden op alle vragen uit het verleden willen hebben. Dieper spitten door specialisten is nodig om meer feiten boven tafel te krijgen, bijvoorbeeld over hoe de soldaten in Valkenburg leefden. Wie weet doen de archeologen nieuwe ontdekkingen onder de grond die nog meer informatie geven. Als de archeologen straks klaar zijn met hun opgravingen worden hier nieuwe huizen gebouwd. Alle verhalen uit de rijke Romeinse historie van Valkenburg zullen daarbij als inspiratiebron dienen.
Logo Rijksvastgoedbedrijf, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verschijnt in beeld.
Beeldtekst: Een productie van de Rijksoverheid in samenwerking met Archol en ADS Archeoprojecten.
*Muziek speelt*
*Muziek stopt*