Om kwetsbare groepen zoals asielzoekers, statushouders en Oekraïners te kunnen huisvesten, zet het Rijkvastgoedbedrijf (RVB) rijksgebouwen en rijksgronden in. Daarnaast helpt het RVB de versnelling van woningen door flexwoningen te laten leveren en door overtallige rijksgebouwen en ander geschikt vastgoed aan te passen.
Het bouwen van huizen duurt jaren. Het kan sneller, zo blijkt uit de aanbesteding van 2.000 flexwoningen in september. Begin maart komen de eerste woningen al uit de fabriek. ‘Leveranciers staan te trappelen om ze te maken.’
Gebouwen en advies
Als het kan, stelt het RVB gebouwen beschikbaar om (tijdelijke) woningen te maken voor verschillende groepen, zoals asielzoekers, eerdere asielzoekers (statushouders) en andere spoedzoekers.
Het RVB en het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) werken al jaren samen. Deze samenwerking werd sterker met de vluchtelingencrisis in 2015, door de oorlog in Syrië. Vanaf die tijd huurt het COA gebouwen van het RVB om asielzoekers in op te vangen voor opvang en noodopvang.
In 2021 kreeg het RVB de opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om te zorgen voor meer woningen voor statushouders. Het RVB werkte mee om te zorgen voor 2.000 flexwoningen voor spoedzoekers (bijvoorbeeld statushouders) die worden geplaatst in verschillende gemeenten. Ook helpt het RVB gemeenten en woningbouwcoöperaties bij het veranderen van vastgoed naar woningen. Dit zijn gebouwen van het rijk en van andere eigenaren.
Tienduizenden Oekraïense vluchtelingen stroomden vooral in 2022 ons land binnen, op zoek naar een veilig onderkomen. Voor deze groep zorgt het RVB ook voor gebouwen.