Het Binnenhofcomplex in Den Haag ondergaat een grondige renovatie. De renovatie zorgt voor het behoud van 800 jaar cultureel erfgoed. Na de renovatie kunnen de gebruikers van het Binnenhof weer op een verantwoorde, duurzame en moderne manier werken.
Het project Binnenhofrenovatie is verdeeld in drie gebouwdelen. De grafelijke zalen vallen buiten de huidige renovatie. Het monumentale Binnenhofcomplex omvat zo’n 4000 vertrekken, ruimten, kamers, zalen, gangen, zolders en kelders. Het totale vloeroppervlak is bijna 90.000 m2 groot. De gebouwen zijn voor het grootste deel hoog monumentaal.
Het uitgangspunt is de renovatie ‘sober en doelmatig’ uit te voeren. De renovatie is noodzakelijk omdat het monument ernstige technische en bouwkundige gebreken heeft. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken verblijven tijdens de renovatie elk in een tijdelijk onderkomen. Zo kan het democratische proces onverstoord doorgaan.
Het Rijksvastgoedbedrijf is als eigenaar en beheerder opdrachtgever van de renovatie. We werken daarbij samen met verschillende marktpartijen, zoals aannemers, architectenbureaus en adviesbureaus. Het Rijksvastgoedbedrijf contracteert de uitvoerders na advies van de rijksbouwmeester en na instemming van de gebruikers van het Binnenhof.
Meer veiligheid en betere (werk)omstandigheden voor gebruikers en bezoekers van het Binnenhof
Behoud van cultureel historisch erfgoed, ook voor de generaties na ons
Sinds de uitbreiding van de Tweede Kamer in 1992 is alleen klein onderhoud uitgevoerd aan gebouwen en installaties van het Binnenhof. Inmiddels vragen de gebouwen dringend om grondig onderhoud en bouwkundige en installatietechnische ingrepen om ze weer in goede staat te brengen.
Voor een groot deel gaat het om noodzakelijk herstel van gebreken en aanpassingen die nodig zijn om aan de huidige wet- en regelgeving te voldoen. Daarnaast zijn er functionele verbeteringen. Zo krijgt de Tweede Kamer een nieuwe publieksentree om de grotere aantallen bezoekers beter te kunnen ontvangen.
Tijdelijke huisvesting: Lange Voorhout 34-36/Kazernestraat 52
Architect Eerste Kamer: BiermanHenket
Architect Raad van State: Merk X architecten
Aannemers: Heijmans en Burgy
De gebouwdelen Eerste Kamer en Raad van State hebben ieder hun eigen ontwerpproces, maar delen dezelfde omgevingsvergunning.
Tijdelijk huisvesting: Bezuidenhoutseweg 67
Architecten: Pi de Bruijn/de Architekten Cie (gebouw N en Voorzitterskwartier gebouw A), WDJArchitecten (gebouw C en K), BiermanHenket (gebouw A en B), Van Hoogevest Architecten (gebouw J), BERNS Architectuur (gebouw H) en Arcadis (parkeergarage – gebouw P)
Aannemers: Aannemerscombinatie LP4: een samenwerkingsverband tussen J.P. van Eesteren (bouw), Croonwolter&dros (installaties) en Nico de Bont (restauratie)
Het Tweede Kamercomplex bestaat uit een veelheid aan type gebouwen, met verschillende architectuurstijlen en leeftijden. Dat vraagt om specifieke kennis en ervaring bij elk gebouwdeel. Daarom werken verschillende bureaus met passende expertises in een architectenteam aan het ontwerp.
Tijdelijke huisvesting: Bezuidenhoutseweg 73 (nog te realiseren)
Architect: Rappange Architecten en i29
Aannemers: Aannemerscombinatie De Kroon; een samenwerkingsverband tussen Homij en Koninklijke Woudenberg
Het ministerie van Algemene Zaken verhuist in 2024 tijdelijk naar het rijksverzamelkantoor Bezuidenhoutseweg 73. Tot de verhuizing blijft het ministerie nog op het Binnenhof.
Aannemer: Heijmans
Landschapsarchitect: Karres en Brands
De gemeente Den Haag is tijdens de renovatie samenwerkingsparter om bewoners en bezoekers te informeren over de bereikbaarheid van de binnenstad.
De aanvraag van vergunningen voor de Binnenhofrenovatie verloopt gefaseerd. Voor de werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden zijn onherroepelijke vergunningen verleend.
De gemeente Den Haag speelt een rol bij vergunningaanvragen/ontheffingen voor noodzakelijke werkzaamheden en activiteiten, zoals natuurbeschermingsmaatregelen en plannen voor bouwkundige ingrepen.
De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening informeert de Eerste en Tweede Kamer over de stand van zaken van de renovatie van het Binnenhofcomplex via kamerstukken en ieder half jaar via voortgangsrapportages.