Internationale Sociale Voorwaarden (ISV)
We willen dat de producten en diensten die we kopen, op een eerlijke manier zijn geproduceerd. Dat wil zeggen zonder dat mensen zijn uitgebuit en zonder inzet van kinderarbeid. Door sociale voorwaarden te stellen in het inkoopproces helpt het Rijk mee aan betere internationale arbeidsomstandigheden. Rijksbreed hebben we afgesproken dat de ISV worden toegepast voor het categoriemanagement bij elke aanbesteding boven de Europese drempelwaarde waarbij voor het in te kopen product of de in te kopen dienst sprake is van een internationale keten. Voor het Rijksvastgoedbedrijf betreft het de categorie energie.
Het RVB heeft contractbepalingen opgesteld waarin de internationale sociale voorwaarden zijn verwerkt. In de contractbepalingen wordt van de opdrachtnemer gevraagd om ‘due diligence internationale sociale voorwaarden’ uit te voeren. Due Diligence ISV is een doorlopend proces waarmee de opdrachtnemer risico’s op het schenden van arbeids- en mensenrechten in de eigen organisatie en de bijbehorende productieketen in kaart brengt en vervolgens zoveel mogelijk voorkomt, vermindert, herstelt en/of compenseert. Daartoe zal de opdrachtnemer een risicoanalyse, plan van aanpak en periodieke rapportage(s) moeten opleveren.
Natuursteen
Op 13 mei 2019 heeft het RVB het Initiatief TruStone (convenant Natuursteen) ondertekend. In dit convenant zijn afspraken gemaakt over een meer verantwoorde productie en inkoop van natuursteen, met als doel het uitbannen van sociale misstanden. Met de ondertekening van dit convenant verplichten we ons om invulling te geven aan de daarin opgenomen afspraken.
De contractbepalingen worden toegepast voor natuursteen wanneer de productie en inkoop van natuursteen een waarde heeft van meer dan € 144.000.
Duurzaam hout
De Rijksoverheid wil met haar inkoopbeleid de markt verduurzamen. Specifiek voor het duurzaam inkoopbeleid voor hout is een achterliggend doel om duurzaam bosbeheer te stimuleren.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft een Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) ingesteld die inkoopcriteria heeft opgesteld en houtcertificatiesystemen toetst aan deze criteria. Deze inkoopcriteria bevatten naast criteria die zien op de duurzame productie van het hout tevens criteria die zien op ISV. De Rijksoverheid heeft zichzelf verplicht om hout op grond van deze criteria in te kopen.