Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) beheert de gebouwen en gronden van de Rijksoverheid en Defensie. De dienst valt onder het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en is verantwoordelijk voor het beheer en de instandhouding van de grootste en meest diverse vastgoedportefeuille van Nederland, inclusief Caribisch Nederland.
Uniek is het Rijksvastgoedbedrijf in omvang en in verscheidenheid. De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam, de vliegbases van de luchtmacht en de marinehaven in Den Helder. Het Binnenhof, de rijksmusea, de bossen rond Paleis Het Loo, het hoort allemaal bij het Rijksvastgoedbedrijf. Mede dankzij ons kunnen rechters recht spreken, kan de krijgsmacht oefenen en de Belastingdienst belastingen innen. We bieden alle 120.000 rijksambtenaren een comfortabele, gezonde en veilige werkplek. Wij onderhouden en beheren rijksgebouwen en gronden. Dat is de kerntaak van ons bedrijf.
Vastgoed is meer dan gebouwen en grond. Vastgoed geeft vorm aan de wereld; aan de toekomst, aan dromen en ambities. Als grootste vastgoedorganisatie van het land dragen we bij aan een beter Nederland. En we leggen de lat hoog. We gaan verder dan functioneel, betaalbaar bouwen en beheren. We richten ons ook op gezond, leefbaar en duurzaam ontwikkelen.
Werken bij het Rijksvastgoedbedrijf, is werken voor Nederland. Wij gaan niet alleen voor optimale huisvesting van rijksmedewerkers en goed beheer van gronden, maar ook voor het creëren van maatschappelijke waarde. Dat maakt ons een bijzondere club. Want waar doe je dat nou nog meer, met deze omvang en deze diversiteit aan gebruikers? Het Rijksvastgoedbedrijf is een unieke werkgever. Dat geldt voor onze portefeuille, voor onze vakkennis en voor onze manier van werken. Omdat maatschappelijke waarde voor ons minstens zo belangrijk is als financiële waarde, geeft ons dat een andere kijk op vastgoed. Altijd vragen we ons af: kan het duurzamer, slimmer, flexibeler, innovatiever? Wordt de samenleving er beter van?
Bij het Rijksvastgoedbedrijf werken circa 2.900 medewerkers. We zijn verantwoordelijk voor bijna 900 vierkante kilometer grond – viermaal de oppervlakte van de gemeente Amsterdam – en bijna 12 miljoen vierkante meter aan gebouwen.
Het Rijksvastgoedbedrijf realiseert en beheert zijn vastgoedportefeuille voor zijn gebruikers en zet gebouwen en terreinen in voor de realisatie van economische en maatschappelijke meerwaarde op basis van beleidsdoelen.
Directie en organisatie
Het Rijksvastgoed bestaat uit vijf directies, met daarnaast het Bureau DG en het Atelier Rijksbouwmeester.
Het directieteam van het Rijksvastgoedbedrijf bestaat uit de volgende personen:
Ir. Y.L. (Yvonne) van der Brugge-Wolring, directeur-generaal
M.J.C.M. (Max) Droste, directeur Strategie en Digitalisering (S&D)
Drs. J.K. (Jürgen) Jongkind RC, directeur Financiën en Bestuursadvisering (F&B)
Drs. S.H.M. (Stefan) de Kok MIF, waarnemend directeur Financiën en Bestuursadvisering (F&B)
Ir. M.F.P.A. (Majorie) Jans, directeur Transacties en Projecten (T&P)
Drs. I.C.M. (Irene) van Munster en drs. N. (Ninke) Lansink Rotgerink , duo-directie Vastgoedbeheer (VB)
M.T. (Tessa) Flantua MSc MRE, directeur Gebieds- en Vastgoedontwikkeling (GVO)
De directie Financiën en Bestuursadvisering zorgt ervoor dat het Rijksvastgoedbedrijf zijn risico’s beheerst, zijn financiën op orde heeft en als één organisatie naar buiten treedt. We zijn adviserend, uitvoerend en controlerend en ondersteunen alle directies bij de sturing op hun doelen en resultaten. Bij ons werken allerlei experts: van juristen tot communicatieadviseurs en van controllers tot recruiters.
De directie Gebieds- en Vastgoedontwikkeling (GVO) zet rijksgronden en -gebouwen in voor maatschappelijke meerwaarde. Wij transformeren voormalige overheidslocaties tot nieuwe woon- en werkgebieden, realiseren gebiedsontwikkelingen en dragen bij aan grote maatschappelijke opgaven, zoals woningbouw en verduurzaming. Daarnaast verkopen en ruilen we vastgoed zonder herbestemming en adviseren we overheden en andere partners, zoals ministeries, provincies en gemeenten. Bij ons werken experts in gebiedsontwikkeling, herbestemming en beleidsadvies.
De directie Strategie en Digitalisering heeft de regietaak voor het vertalen van beleid naar uitvoering, het ontwikkelen van de vastgoedstrategie, het maken van vastgoedplannen en zorgen dat deze worden uitgevoerd. Tot slot is de directie verantwoordelijk voor de I-organisatie van het Rijksvastgoedbedrijf. Bij ons werken experts op allerlei gebieden: van informatiebeveiliging tot duurzaamheid en van veranderstrategie tot programmamanagement.
De schakel naar de vastgoed- en bouwmarkt: dat is de directie Transacties en Projecten. Wij optimaliseren de vastgoedportefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Dat doen we door de RVB-portefeuillestrategie uit te voeren, vastgoed te renoveren, omvangrijke verkoopopgaven te realiseren, inkomsten te genereren via vastgoed en het contracteren van nieuwbouw. Ook sluiten we bijzondere contracten af zoals erfpacht of pacht, huur, medegebruik en bijzonder beheer van bodem, landingsrechten, zendmasten en windmolens. Bij ons werken allerlei soorten experts: van architecten tot contractmanagers en van taxateurs tot technisch managers.
De directie Vastgoedbeheer is een operationele directie. Wij zijn verantwoordelijk voor het beheer van gebouwen, gebouw gebonden (technische) installaties, terreinen en gronden die in beheer zijn bij het Rijksvastgoedbedrijf. Dat doen we zowel in de fase van (tijdelijk) gebruik als in de leegstandfase. Daarnaast realiseert de directie de kleinere nieuwbouwprojecten bij (her)ontwikkeling, transformatie of transacties. Bij ons werken allerlei experts: van assetmanagers tot omgevingsmanagers en van technische specialisten tot adviseurs buitenruimte.
Bureau DG zorgt ervoor dat de directeur-generaal (DG) en de politieke en ambtelijke leiding van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in staat zijn om te sturen op de door hen gewenste resultaten.
Het atelier Rijksbouwmeester is een instituut voor de vakgemeenschap. De Rijksbouwmeester (Rbm) bewaakt en bevordert de architectonische, stedenbouwkundige en ruimtelijke kwaliteit van de rijksvastgoedportefeuille. Het instituut richt zich op de gebruiker en de maatschappelijke functie die het rijksvastgoed inneemt in de nabije omgeving.
Wij zijn het Rijksvastgoedbedrijf. Het grootste vastgoedbedrijf van Nederland. Met zo’n 83.000 hectare grond, bijna 12 miljoen vierkante meter aan gebouwen en een grote diversiteit aan gebruikers. We onderhouden en beheren onder meer gevangenissen, paleizen, rijkskantoren, kazernes, musea, rechtbanken, en natuur- en landbouwgronden. We zijn een organisatie van vijf en twintig-honderd collega’s, divers in onze expertise. Van technici en architecten tot bouwfysici en makelaars, en van projectmanagers tot ecologen. Samen zorgen we voor een inspirerende, duurzame en veilige werk- en leefomgeving. Waar mogelijk zetten wij, samen met partners binnen en buiten het Rijk, de gronden en gebouwen in om maatschappelijke vraagstukken van deze tijd aan te pakken. Neem het veranderende klimaat en de energietransitie. Daarvoor onderzoeken we samen met de markt en lokale partners oplossingen per gebied. We verduurzamen ook ons eigen vastgoed. We renoveren panden en richten ze opnieuw in. Dat doen we door hergebruik van materialen en met groene energie. Daarmee zetten we de toon naar de markt. Samen met Defensie pakken we een aanzienlijk deel van het Defensievastgoed rigoureus aan zodat ook daar een toekomstbestendige vastgoedportefeuille ontstaat. De panden en terreinen die de Rijksoverheid echt niet meer gebruikt verkopen we vaak met de eis er een maatschappelijke bestemming aan te geven. Zo maken we woningbouw mogelijk. En dan hebben we nog onze natuur- en landbouwgronden. We onderzoeken hoe we deze duurzaam kunnen beheren, gebruiken en behouden; en hoe we de stikstofreductie kunnen realiseren. Het Rijksvastgoedbedrijf kijkt steeds naar de belangen van zowel gebruikers van ons vastgoed als die van de samenleving. Het vinden van een weloverwogen balans tussen al die belangen maakt ons werk spannend, uitdagend en complex. Wij zijn het Rijksvastgoedbedrijf. Voor een beter Nederland.
Geschiedenis
Het Rijksvastgoedbedrijf is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Het is op 1 juli 2014 ontstaan uit de fusie van de Dienst Vastgoed Defensie, het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf, de directie Rijksvastgoed en de Rijksgebouwendienst. Bij elkaar opgeteld, hebben we het over eeuwen vastgoedervaring.
De basis voor de Dienst Vastgoed Defensie (DVD) werd in 1688 gelegd. Toen werd de eerste directeur-generaal van de Fortificatiën, Francois Du Puy, Heer van Cambon, op voordracht van de stadhouder Prins Willem III, benoemd door de Raad van State. De Dienst Vastgoed Defensie werd op 1 juli 2014 door het ministerie van Defensie overgedragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf ontstond op 1 juli 2009 uit de fusie van het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf van het voormalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer met de dienst Domeinen Onroerende Zaken van het ministerie van Financiën. Dit Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf’ (RVOB) werd in 2012 door het ministerie van Financiën overgedragen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De directie Rijksvastgoed van het ministerie van Financiën hield zich bezig met de strategische doelstellingen voor de rijksvastgoedportefeuille. In 2012 droeg het ministerie van Financiën de directie over aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Het Koninklijk Besluit tot de oprichting van de Rijksgebouwendienst (Rgd) dateert van 1 augustus 1922. De bouwdiensten die elk departement tot dan toe zelf had, werden op dat moment samengevoegd tot één centrale bouwdienst. De Rijksgebouwendienst begon onder het ministerie van Financiën. Behalve een directeur-generaal voor de dagelijkse leiding, kreeg de dienst ook een Rijksbouwmeester die de scepter zwaaide over de bouwtechnische vraagstukken waarvoor de dienst zich in die tijd gesteld zag. Na de Tweede Wereldoorlog verschoof de Rijksgebouwendienst van het ministerie van Financiën naar het nieuwe departement van Wederopbouw. Tot 2010 bleef de Rgd onder dit departement en haar opvolgers (uiteindelijk het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) vallen. In 2010 werd de dienst een onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Juridische kaders
Als overheidsdienst is het Rijkvastgoedbedrijf gebonden aan de onderstaande juridische kaders:
In het Mandaatbesluit Rijksvastgoedbedrijf staan de bevoegdheden om namens een bewindspersoon besluiten te nemen en stukken af te doen en te ondertekenen. U kunt meer informatie opvragen uit het mandaatregister via het contactformulier.
Het Rijksvastgoedbedrijf is sinds 1 januari 2016 een agentschap. Hierin zijn de voormalige agentschappen Rijksgebouwendienst, Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf en de Dienst Vastgoed Defensie opgegaan. Het Rijksvastgoedbedrijf is een baten-lastenagentschap dat wil zeggen dat het baten-lastenstelsel wordt gehanteerd. Het Rijksvastgoedbedrijf is als baten-lastenagentschap onderdeel van begrotingshoofdstuk XVIII Wonen en Rijksdienst. Het Rijksvastgoedbedrijf is ingeschreven in het Handelsregister met KvK-nummer 65890604. Het btw-nummer van het Rijksvastgoedbedrijf is 8563.05.765.B.01.
Het Auditberaad adviseert het management van het Rijksvastgoedbedrijf:
bij het borgen van de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de financiële verslaggeving;
over de regie op het auditbeleid;
over het risicomanagementbeleid en de uitkomsten daarvan.
In het Auditberaad zitten de leden uit het management van het Rijksvastgoedbedrijf en minimaal één extern lid. Externe leden worden geselecteerd voor een maximale zittingsduur van 4 jaar.
De Auditdienst Rijk (ADR) en de Directie Financieel-Economische Zaken (FEZ) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunen het Auditberaad. De Algemene Rekenkamer is agenda lid van het Auditberaad. Deregeling Auditberaad Rijksvastgoedbedrijf trad 1 december 2014 in werking.