Twee collega's van het Rijksvastgoedbedrijf bekijken een bouwtekening, foto: RVB

Woningbouw, stikstofarm bouwen, Regeling beheer en stagiair

RVB wil snelheid en ‘intensieve samenwerking’ voor 60.000 woningen

Het Rijksvastgoedbedrijf werkt aan de ontwikkeling van 60.000 woningen in Flevoland, verdeeld over drie locaties. Voor deze projecten is op vastgoedbeurs PROVADA ruime aandacht. ‘Pas als een ontwikkeling klaar is, verkoopt het Rijksvastgoedbedrijf alles en trekt het zich terug.’

RVB wil snelheid en ‘intensieve samenwerking’ voor 60.000 woningen

Markt en Rijksvastgoedbedrijf pionieren met stikstofarm bouwen

De missie is geslaagd: een zorgcentrum voor gedetineerden dat voldoet aan de veiligheidseisen én een stikstofuitstoot onder de norm op de bouwplaats. De tijdelijke zorginstelling op het terrein van de penitentiaire inrichting Haaglanden in Scheveningen is op 8 mei opgeleverd.

Markt en Rijksvastgoedbedrijf pionieren met stikstofarm bouwen

Vernieuwde Regeling beheer zorgt voor meer nationaal effect

De Regeling beheer onroerende zaken Rijk heeft na zeven jaar een belangrijke aanpassing gekregen. De vernieuwing geeft het Rijksvastgoedbedrijf meer opties bij verkoop of verhuur van rijksgronden en -gebouwen. ‘Hiermee pakken wij nog meer onze rol in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland.’

Vernieuwde Regeling beheer zorgt voor meer nationaal effect

Stage bij de ‘de grootste vastgoedopdrachtgever’

Een vliegbasis en een militaire academie hebben altijd onderhoud nodig. En voor onderhoud is altijd een contract nodig. ‘Bij geen andere partij zie je zulk uniek vastgoed’, ontdekte stagiair Rob van der Knaap die Vastgoedkunde (hbo) studeert.

Stage bij de ‘de grootste vastgoedopdrachtgever’

RVB in Cijfers: Jaarverslag Rijksvastgoedbedrijf

Elk jaar geeft het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) openheid over de veranderende bedrijfsvoering en de financiën. Dat gebeurt in het jaarverslag waar ook de begroting openbaar is in te zien. Uit het verslag over 2023 komt naar voren dat het RVB het jaar positief afsluit met afgerond 1,53 miljard euro in baten tegenover afgerond 1,52 miljard euro in lasten. Verreweg het grootste deel van de omzet ontstaat door opbrengsten van verhuur van panden en gronden aan ministeries zelf. Zij betalen namelijk geld aan het RVB voor gebruik van bijvoorbeeld rijkskantoren. In 2023 bedroeg dat in totaal ongeveer 1,1 miljard. Naast overheden verkoopt en verhuurt het RVB ook panden en gronden aan private partijen. Dit bracht in 2023 ongeveer 111 miljoen euro op. Aan de andere kant geeft het RVB ook veel geld uit aan onder andere de markt. Zo betaalde het RVB in 2023 voor bijna 133 miljoen euro voor alleen het onderhoud aan Rijkskantoren (exclusief de Dienstverleningsovereenkomsten), bijzondere objecten en overgenomen pachtboerderijen. 

Jaarverslag Rijksvastgoedbedrijf goedgekeurd

Beeld: RVB/Corné Bastiaansen